Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

Podmínky získání štěněte

K napsání tohoto textu mne vedly 2 důvody. Jednak se na to zájemci ptají a dále moje zkušenosti mých ,,stejně potrefených,, přátel, někdy trochu bizardní.

Píšu ho v době opatření státu při epidemii koronaviru, protože věštinu těchto věcí jsme si obvykle za normálních okolností řekli při seznamovací návštěvě ještě před narozením štěńat.

Základní podmínka je, že štěně bude především milovaným  členem rodiny, parťákem, o kterého bude vždy dobře postaráno.

Budoucí majitel by si měl vybrat chovatele, kterému důvěřuje.

U některých vrhů nebo konkrétních štěňat je (hlavně u pejsků) mojí podmínkou zájem majitele udělat ,,něco,, pro další rozvoj plemene. Tj. absolvovat kroky nutné k uchovnění psa (v současné době - svod dorostu, klubem pořádaná výstava, RTG kyčlí a bonitace -tj. posouzení chovné způsobilosti).

Budoucí majitel si je vědom, že :

. Štěně je živý tvor na počátku svého vývoje a mohou se u něj, během vývoje  objevit vady, které mohou být i vylučující z chovu. A to  i v případě, že v době odběru je  předáno jako perspektivní se všemi odpovídající znaky ve věku 7 týdnů.( Např. se během růstu může stát, že čelisti nevyrostou rovnoměrně, nebo bude štěně vyšší či nižší než je dáno standartem , nevyroste některý trvalý  zub, apod. )

.  Onemocnět může i mladý pes a  veterinární péče může být finančně náročná.

.  Kvalitní strava má své finančí nebo časové nároky

. Štěně dělá loužičky,  kouše, může okusovat všechny věci, které má v prostoru (vč.  např. zařízení bytu),  i dospělý pes může hrabat, štěká na vetřelce a může za něj považovat i ptáka sedajícího na Váš dům, atd.

Další podmínky jsou  tzv. praktické - jako je   dodržení termín odběru, záloha a doplatek ceny na účet před odběrem (chovatelé spadají pod EET)

Další obecné informace:

. oficiální jména do PP dostanou štěńata od nás, ale volací jméno si dává majitel dle své volby

 

Na druhou stranu budoucí  majitel může očekávat, že :

. získá ústní informace   a dostane písemně a pro možnost přípravy předem důležité  informace k  následné péči o štěně

. může se na mne v budoucnu obracet s dalšími dotazy

. dostane  všechny důležité informace ohledně štěněte

. případné štěně s exteirérovou vadou získá  zájemce, který o takové štěně má zájem

. může sledovat vývoj štěňat alespoń  pomocí fotografií na tomto webu. Vzhledem k epidemii koronaviru se momentálně (minimálně duben 2020)  omezují návštěvy  na odběr  štěňat.  Proto se budu snažit, aby fotografií  bylo více než dříve a k tomu navíc videa na webu nebo v naší facebookové skupině

. štěňata budou  pečlivě a úměrně věku  socializovaná

. neslibuji, co nemohu nebo nechci splnit a vždy je mojí snahou, aby naše odchovy byly zdravé (i když příroda bohužel taky ,,dělá chyby,,) , povahově vyrovnané a v exteriéru co nejbližší standartu (tím chci říci, že pokud  zájemce touží získat např. skoro černé  štěně, může se stát, že se nám v některém vrhu takové štěně narodí, ale chovatelským cílem to není a dopředu to určitě neslíbím). Samozřejmě ale, příroda má své plány a i když se jí snažím naslouchat, musím si toto stále uvědomovat. 

. budu se snažit zohlednit přání majitelů ohledně vyběru jejich štěněte, pokud to bude možné  a s ohledem na to, zda se chtějí hlouběji věnovat některé z kynologických aktivit (pokud jsou všechna štěńata ,,tmavší,, , nemohu vybrat hodně ,,znakaté,,) Zde je nutno dodat, že výběr jsem usměrňovala i dříve, minimálně radou  a  tím, že bylo předem stanoveno, kdo je ve výběru první, druhý a kdo bez výběru. I když v praxi se už nejednou u nás stalo, že ti kdo neměli možnost výběru si vezli domů to štěně, které si přáli :).

. základ mých snah pro další generace je už v několikagenerační  vysoké kvalitě našich fenek a pokračuje přes pečlivý výběr krycích psů tak, aby  u potomstva byl předpoklad pro zdraví a  pro dlouhověkost.

O tom, oč se jako chovatelka CHP  přes 20 let  snažím je možno se dočíst v jiných textech na těchto  stránkách.  O  výsledcích této snahy na stránkách klubového webu, kde jsou informace o jednotlivých psech a jejich výsledcích  i z historie a v soukromé facebookové skupině naší chovatelské stanice, kam přispívají hlavně současní majitelé. A něco od nás je možno vidět na  filmu o CHP, na nějž je odkaz na úvodní stránce tohoto webu (tam je i odkaz na facebookovou skupinu) .

A co očekávám já:

. že se štěně dostane do milující rodiny, kde ho budou mít rádi a poskytnou mu péči, i když třeba nesplní některé jejich ambice

. že se mnou budou majitelé nadále v kontaktu

. že mi zájemci nebudou  ve snaze získat štěně  lhát  a zodpoví moje  obecné dotazy ve vztahu k možnému  budoucímu členovi své rodiny (štěně od nás může získat i zájemce, který neplánuje žádné aktivity, ale čeká třeba déle)

Myslím si, že je hodně důležité, aby si majitel a chovatel  ,,sedli,,. A po mnoha zkušenostech které mám, jednoznačně upřednostňuji osobní setkání před tím, než štěně  slíbím.

-----------------------------------------------------

Na závěr snad ještě dodám, že někteří majitelé fenek od nás se se mnou  radí při výběru  partnera pro tu ,,naši,, holčičku.  Nedělají to tak ale  všichni. I tak někteří volí dle mých znalostí  plemene  dobře,  jiní bohužel ne.